تاریخچه شروع شهرهای هوشمند
شهرهای ما چگونه در طول زمان تکامل یافتهاند؟ در ادامه مطالب ما در زمینه حریم خصوصی در شهر هوشمند، نگاه دقیقتری به عوامل موثر در استفاده از دادهها در شهر هوشمند میاندازیم. یکصد سال پیش، جهان در میان بیماری همهگیر آنفولانزا قرار داشت و تا سال 1920، اثرات این بیماری همهگیر شد. در آن زمان، ساکنان شهرها در ایالاتمتحده و بسیاری از نقاط جهان توسعه یافته شاهد پذیرش گستردهتر پیشرفتهای تکنولوژیکی بودند. این روند شامل خدمات برق، لولهکشی داخلی و مخابرات بود. اینها نمونه های اولیه از بهبود کیفیت زندگی در شهرها را ارائه میکردند اما کامل نبودند.
در سال 1930 در انگلستان و ایالاتمتحده، جنبشی شناخته شده به عنوان “جنبش کاهش جمعیت” وجود داشت که نتیجه افسردگی مالی جهانی بود، خانه ها به شدت پر از جمعیت شد و شرایط زندگی ضعیف بود. این اقدام ابتکاری تلاش برای ایجاد مسکن بهتر و کمجمعیتتر بود.
پاکسازی شهرها در طول دههها و در سراسر جهان تکرار شده است. این پروژهها همیشه برای شهروندان دستاوردهای خوبی به همراه نداشته است. همانطور که شهرهای تازه و جدیدی را ایجاد میکنیم، میتوانیم به این تلاشها به منظور ایجاد شرایط زندگی بهتر نگاه کنیم؛ وضعیت اجتماعی-اقتصادی شهروندان، انتقاد بسیار زیادی در مورد راه و روش بازسازی شهرها به وجود آورده است.
تلاقی شهر هوشمند در قرن بیستم
با رسیدن به قرن بیستم، شهرنشینی به یک هنجار تبدیل شد. در سال 1969 سازمان ملل گزارشی درباره عوامل رشد شهر ارائه کرد. این گزارش رشد شهرها را از 1920 تا 1960 بررسی کرد و سپس یافتهها را به سال 2000 تعمیم داد. این گزارشها در مورد افزایش “megalopolis“، که از یک رشته مناطق شهری در امتداد مسیرهای اصلی شریانی تشکیل شده است، صحبت کردند. همچنین در طول دههها با پیشبینی دقیق، شهرنشینی را مورد بررسی قرار دادند. بر اساس این تحقیقات پیشبینی شده بود تا سال 2000 نیمی از جمعیت جهان ممکن است شهرنشین باشد. در سال 2000، 47 درصد جمعیت جهان شهرنشین بود و این پیشبینی به حقیقت پیوست.
این پراگراف بخشی از گزارشیست که در سال 1969 نوشته شده است: “کسانی که اکنون در شهرها زندگی میکنند در محیط اقتصادی، اجتماعی، فیزیکی و فرهنگی متولد شدهاند که بسیار متفاوت از آنچه که شهرهای هوشمند میتوانند ارائه دهند است. تکنولوژیهای جدید توسط افراد آموزش دیده در جهان عرضه میشوند و به نسل جدید انتقال پیدا میکنند. مسلماً طبیعت انسان باقی میماند اما سازگاری لازم بین انسان و محیطزیست اکنون با سرعت بیشتری نسبت به قبل تغییر میکند.”
فرهنگ شهر هوشمند و عصر اطلاعات وعده دستیابی به آنچه والدین و پدربزرگها و مادربزرگهای ما آغاز کرده بودند را عملی میسازد. شهرهایی که میتوانند نوع سبک زندگی پایدار که همه میخواهند را ارائه دهند. ما در حال زندگی در شهرها هستیم و نیاز به زنده نگه داشتن زندگی انسانی در یک سیاره بسیار کوچک برای مقابله با پیشرفتهای تکنولوژیکی که میتواند به ما ابزارهایی برای این کار بدهد، هستیم.
با این حال باید در نظر داشت دادهها اصلیترین نقش را در ارائهی تکنولوژیهای مرتبط با شهر هوشمند ایفا میکنند. بنابراین حفظ حریم خصوصی اولویت اول در ساخت زیربنای شهرهای هوشمند است.
ماده 12 اعلامیه جهانی حقوق بشر میگوید: “هیچکس نباید دخالت خودسرانه به حریم خصوصی، خانواده، خانه یا مکاتبات و اعتبار افراد را تحمیل کند.”
با توجه به این ایده، میتوانیم شهرهایمان را با توجه به اطلاعاتی که شهر ساخته شده است طراحی کنیم؟ آیا ما باید برخی از حریم خصوصی را برای رسیدن به هوشمندانه قربانی کنیم؟
تکنولوژی هوشمند شهرهای هوشمند را قدرتمند میکند
شهر نشینی یک روند جهانی بزرگ است. در سال 2007، جمعیت شهری جهان بیش از روستاییان بوده و در کمتر از 40 سال، 70 درصد جمعیت جهان در شهرها زندگی خواهند کرد.
این رشد فشار زیادی را بر زیرساخت ها، خدمات شهر، محیط زیست و بر کیفیت زندگی ساکنان شهر و توریست ها میآورد. اگر ما شهر لندن را در نظر بگیریم این اثرات را در رفت و آمدهای طولانی، تراکم ترافیکی، گسترش شهر، آلودگی، تضعیف تعادل کار و زندگی و کبود زیرساخت در حاشیه های شهر به روشنی خواهیم دید. علاوه بر این، ناکارآمدی در رابطه با استفاده از داده ها و فقدان بهینه سازی در بهبود پتانسیل بالقوه سرمایه گذاری ناکام مانده است.
با این حال، این مشکلات مختص لندن نمیباشد، شهرها چالش های بسیاری را در بر دارند. هم در سطح جهانی و هم در سطح محلی، دولت ها برای پاسخ به این چالش ها و ارائه خدمات زیرساختی و شهری مطلوب به دنبال راهکارهایی برای بهتر کردن محیط زیست و بهبود زندگی روزمره برای افراد هستند.
اینترنت اشیا و شهر هوشمند
پیشرفت های بزرگ در تکنولوژی باعث ایجاد تفاوتی ملموس در عملکرد و کیفیت زندگی شهری میشود. شهرهایی که از فناوری های هوشمند استفاده میکنند، قابلیت استفاده از اینترنت اشیا و پتانسیل داده های عظیم (big data) را برای توسعه برنامه های هوشمند به کار میگیرند. هدف نهایی این است که زندگی روزمره کارآمد، پایدار و ایمن باشد. راه کار حل این مشکلات یک شهر هوشمند است. و متخصصان پیشبینی میکنند تا سال 2025 حداقل 88 شهر هوشمند در جهان وجود خواهد داشت. در حال حاضر، شهرهای هوشمند یک صنعت چند میلیارد دلاری هستند.
دکتر لاریسا سوزوکی یکی از متخصصان شهر هوشمند بر این باور است که شهرهای هوشمند با ارتباطات معنا پیدا میکنند. همانند مغز انسان که در آن نورونها توسط سیناپسها اطلاعات را منتقل میکند. شبکه ها و اتصالات 5G سیستم های شهر را به هم متصل میکنند تا آن را هوشمند کرده و به ارائه خدمات به روش هوشمندانه کمک نمایند.
لندن هوشمند ترین شهر هوشمند
به تازگی لندن به شهر هوشمند منبع باز و چابک (OASC) که یک شبکه بین المللی از شهرها و جوامع در انتقال دیجیتال را پشتیبانی میکند، تبدیل شده است. در اینکه ادغام سیستم های شهری، فناوری و مردم به بهبود کیفیت زندگی در شهرهای ما کمک خواهد کرد، اتفاق نظر وجود دارد. با ترسیم مفهومی از داده های جمع آوری شده، دانش بدست آمده را میتوان منتشر کرد و برای کمک به بهبود شهرها و توسعه ظرفیت های شهری در جهت ایجاد توسعه پایدار، کارآمد و قابل سکونت مورد استفاده قرار گرفت.
برای مثال، شهری را تصور کنید که اطلاعاتی نظیر مسیرهای پر ترافیک، ظرفیت حمل و نقل عمومی، فضاهای خالی پارکینگ، نزدیک ترین تاکسی، پیش بینی آب و هوا و نقاط توریستی را در زمان فعلی به شما میگوید. همین سیستم های هوشمند، روشنایی عمومی و امکانات رفاهی دیگر را بر اساس استفاده در روز و شب برای به حداقل رساندن مصرف انرژی اداره میکنند. قابلیت های جدید یادگیری ماشین به سیستم ها کمک میکند. تا عملیات خود را بر اساس شرایط و الگوهای رفتار کاربر تغییر دهند تا کارایی بیشتری داشته باشند.
شهرهای هوشمند از سنسورهایی استفاده میکند که به نظارت و کاهش انتشار کربن، به روز رسانی اطلاعات، واکنش های اضطراری و نظارت به هنگام بر زیر ساخت های کلیدی شهر که به واکنش مناسب به حوادث طبیعی کمک میکند. این راهکار بهینه سازی شده، محتوای به هنگام را به تلفن های هوشمند شهروندان ارسال میکند تا آنها را به روز نگه دارند و به اتخاذ تصمیمات آگاهانه کمک کند.
نقش شهروندان برای بهینه سازی ارتباط در شهر هوشمند کلیدی خواهد بود. میکروچیپ ها میتواند راهی برای جمع آوری و انتقال اطلاعات به هنگام شهروندان باشند. علاوه بر این آنها میتوانند زندگی در شهر هوشمندی که تصور میکنند را تجربه کنند.
انتقال اطلاعات در شهر هوشمند
بخش جدایی ناپذیر در این چشم انداز، چگونگی نمایش و انتقال اطلاعات است. یک بخش حیاتی و پر جنب و جوش اکوسیستم فناوری، نمادهای هوشمند خواهد بود. در این راستا ایجاد نمادهای بصری برای انتقال اطلاعات به صورتی که به سرعت و آسانی فهمیده شوند، بسیار حیاتی است. پیش از این نیز نمادهای هوشمند یکی از ویژگی های رایج در شهرهای بزرگ بودند. و نقش مهمی را در ارتباط و اطلاع رسانی مردم داشتند. آنها نقش مهمی را در ادغام تبلیغات و خدمات عمومی ایفا میکنند. با استفاده از نمادهای هوشمند Wi-Fi، مردم به اطلاعات فراوانی دست پیدا خواهند کرد که به آنها در برقراری ارتباط و دسترسی به محتوا به صورت محلی و به هنگام کمک میکند.
در حال حاضر لندن به عنوان یکی از سه شهر برتر جهان در فهرست شهرهای هوشمند IESE Cities in Motion Index در کنار پاریس و نیویورک شناخته میشود. اکنون زمان آن فرا رسیده است که افراد و کسب و کارها از فرصت پیش رو استفاده نمایند. تا بخشی از طراحی، برنامه ریزی و ساخت شهرهای هوشمند آینده ما باشند.
ده شرکت برتر که شهرهای هوشمند را ساختند
بر اساس گزارش Frost & Sullivan، انتظار میرود شهرهای هوشمند ، فرصتهای تجاری زیادی را در صنایع مختلف با ارزش بازار 1.565 تریلیون دلار در سال 2020 ایجاد کنند. فناوریهایی مانند اندازهگیری هوشمند، شبکههای حسگر بیسیم، پلتفرمهای باز، پهنای باند بالا و رایانش ابری قطعات کلیدی زیرساختهای شهر هوشمند هستند. تحقیقات نشان میدهد که دو شرکت از فروشندگان بزرگ در بازار فناوری هوشمند IBM و سیسکو در جایگاههای ویژهای هستند. در ادامه شرکتهای دیگری که تکنولوژی شهرهای هوشمند ارتقا میدهند، معرفی میشوند.
ده شرکت زیر، آنهایی هستند که در حال حاضر در این بازار در حال رشد هستند و فعالیتهای خود را در این راستا افزایش خواهند داد.
ده شرکت پیشرو در شهر هوشمند
پیشبینی میشود تا سال 2025 بیش از 26 شهر هوشمند در سراسر جهان وجود خواهد داشت که بیش از 50 درصد آن در اروپا و امریکا خواهد بود.
تکنولوژی شهرهای هوشمند، زندگی را برای ساکنان آن در موارد زیر سادهتر میکند:
- انرژی
- فناوری و نوآوری
- پایداری برنامهها
- برنامهریزی شهری و ساخت و ساز
- رفت و آمد شهروندان
- امنیت و حریم شخصی
تمام این بلوکهای ساخت شهرهای هوشمند منجر به ایجاد یک کسب و کار یک میلیارد دلاری میشوند که برای تأمین کنندگان آن بسیار جذاب است. بااینحال، تحقیقات نشان میدهد که در حال حاضر، انرژی هوشمند و فناوری هوشمند مهمترین پارامترهای شهرهای هوشمند است. از طرفی تحرک شهروندان و شرایط ترافیک معمولاً بزرگترین مشکلات در شهرهای مدرن شهری است و تقاضای رو به رشدی در ارائهی راهکارهای سازگار با محیطزیست وجود دارد که در بلندمدت برای خودروهای الکتریکی سود بیشتری خواهد داشت.
هر شهر هوشمند دارای تعدادی ویژگی منحصربهفرد و همچنین فرصتهای تجاری خاص است. شرکتها در فضای شهر هوشمند نه تنها با شراکت یکدیگر به ارائه قابلیتهای هوشمندانه میپردازند، بلکه با همگام شدن با شرکت کنندگان مختلف در این اکوسیستم فرصت مناسبی برای پیشرفت این روند فراهم میآورند.
مطالب پیشنهادی